Які кухонні ножі варто купити в першу чергу?

Які кухонні ножі варто купити в першу чергу?

Не усі ножі однакові. Використання правильного ножа для правильної роботи не тільки допоможе різати легше та акуратніше, це є також і певною мірою вашої безпеки. Якщо ви зрозумієте, які ножі використовувати для тих чи інших справ, ви зможете значно заощадити ваш час та зусилля.

Набір ножів професійного кухаря чимось схожий на колекцію пензлів художника: хоча будь-який ніж може різати, а будь-яка кисть може наносити фарбу, вибір правильного інструменту для роботи може допомогти кулінару досягти насправді неперевершених результатів.

Більшість сучасних наборів кухонних ножів містять понад 8-12 предметів. Але, які ножі дійсно необхідно мати на особистій кухні?

 

Шеф-ніж

Як можна побачити з назви, шеф-ніж ніж є одним із важливіших та найбільш часто використовуючихся універсальних інструментів на професійній європейській кухні.

Шеф – це великий кухарський ніж із широким клинком довжиною 18-25 см. Він підходить для нарізання майже усіх продуктів. Багато хто з експертів каже, що саме якісний шеф-ніж треба купити у першу чергу. Не для кожної домашньої кухні це дійсно так. Бо існують альтернативи, про які ми скажемо дещо нижче. Але цей ніж дійсно дуже корисний та важливий. Якщо ви знаєте, як його правильно використовувати.

Саме професіонали завжди вважали кухарський ніж своєрідним продовженням руки кухаря.

Цим ножем нарізають овочі та зелень, великі шматки м'яса, рибу та багато іншого.
Існує безліч технік використання цього ножа.
Профі використовують в роботі навіть обух та бокову площину клинка. Саме тому, крім того, щоби мати якісний шеф-ніж, не завадить навчитись ним правильно користуватись. І тоді цей ніж у ваших руках буде творити справжні кулінарні чудеса.

Шеф-ніж має зручне руків'я та гостре тонке вістря. Тому, незважаючи на свій розмір, він підходить навіть для роботи, що вимагає більшої точності, наприклад, для акуратного відрізання м’яса від кістки.
Таким чином шеф може навіть підмінити собою обробний ніж.

20-сантиметровий клинок також забезпечує довжину, достатню для нарізання більшості овочів, у тому числі великих коренеплодів і кабачків.

Що цікаво, якщо ви купите шеф ніж з якісної сталі (наприклад 1.4116 чи 3CrMoV) цей ніж стане одним з найзручніших у використанні та обслуговуванні завдяки своєму великому та простому за формою клинку. Вам лише треба постійно мати під рукою мусат.

 

Ніж для нарізання овочей та фруктів

Ніж для нарізання овочей – це, по суті, міні-варіант кухарського ножа. Його мала вага та мініатюрне лезо забезпечують маневреність та точність рухів. Цей невеликий (довжина леза біля 8 см) ніж призначений не тільки для чищення яблук та картоплі, його зручність так керованність дозволяє різати та колоти ним з великою точністю.

Ножі для нарізання овочів чудово підходять для очищення яблук і картоплі, подрібнення невеликої кількості часнику та цибулі або видалення серцевини плодів.

Ніж для нарізання овочей корисний, коли ви працюєте з дрібними або ніжними овочами та фруктами, такими як імбир, полуниця, часник, чудово підходять для видалення серцевини або сім'ян з плодів, але не дуже годиться для оброблення більш твердих овочів, таких як морква, буряк чи кабачки.

Профі вважають, що при користуванні правильно підібраним ножем для нарізання фруктів ви не повинні відчувати напруження. Якщо ви виявите, що напружуєте м’язи під час роботи цим ножем, це означає, що ви робите щось не так, як треба. Краще замініть ніж на більш важкий або спробуйте підточити лезо. Гострий ніж буде слухняним та керованим, що не тільки полегшить роботу але й допоможе уникнути травм.

 

Універсальний ніж



Це дійсно багатофункціональний ніж. Якщо вам потрібно поєднати вагу та ефективність кухарського ножа з точністю ножа для нарізання овочей, вам потрібен саме універсальний ніж.

Він має клинок довший, чим у овочевого ножа, і вужчий, чим у шефа. Універсальний ніж зазвичай має довжину 12 мм і добре підходить для нарізання фруктів, ніжних шматочків м’яса або приготування бутербродів. Це справжній «майстер на всі руки». Він дуже зручний для повсякденного використання на кухні.

 

Хлібний ніж



Лезо хлібного ножа, схоже на пилку. Воно ідеально підходить, коли ви хочете акуратно розрізати щось без зайвого тиску на ніжний матеріал.

Хоча хлібний ніж  чудово підходить для нарізання свіжого хліба, він також добре нарізає м’які соковиті фрукти та овочі. М’яко пиляючи, ви можете ефективно розрізати помідор, апельсин чи полуницю, не розчавивиши соковиту внутрішню частину.

Хлібним ножем також можна розділити торт чи пиріг, розпиляти кірку жорсткого гарбуза чи ананас. Тобто, ця маленька пила при правильному до неї підході теж має певну універсальність.

Дамо лише пару порад:

  1. Купуйте ніж з довгим лезом, щоби розрізати великі буханки, торти та пироги єдиним рухом. Такий розріз буде виходити рівним та охайним.
  2. Ножі із скоріш хвилястим, чим зубчастим лезом пиляють не так агресивно та швидко, але розрізи залишають більш акуратні. Саме вони добре підходять для роботи з кондитерськими виробами та фруктами.

Підтримувати гостроту хлібного ножа може бути складно, оскільки знадобиться спеціальне точило, щоби заточити зубці. На щастя, якщо ви купите ніж з якісної сталі (наприклад, німецької 1.4116) підточувати його знадобиться дуже не скоро. Зубчасті ножі потребують цього значно рідше, ніж звичайні. Це – теж одна з їхніх переваг.

 

Ніж для нарізання м’яса



Ніж для нарізання м’яса має довгий і тонкий клинок, яким легко нарізати шматки м’яса, саме того розміру та товщини, що вам потрібні. Цим ножем дуже зручно нарізати печеню, шинку чи птаха.

Ножі для нарізання м’яса часто постачаються в комплекті з довгою виделкою з двома зубцями. Одночасне використання ножа та виделки надає процесу нарізання не тільки повний контроль, але й й елегантність. Сам процес нарізання м’яса на порції стає чудовим доповненням до вечері. Гостям зазвичай дуже подобається, коли їм подають м’ясо, щойно витягнуте з духовки чи гриля тощо, та нарізають його прямо перед ними.

 

Сантоку

«Сантоку» в перекладі з японської означає «три чесноти». Так поетичні японці відобразили ефективність, зручність та універсальність цього ножа.

Сантоку має гостре широке лезо, яке знаходиться у гармонійному балансі з руків'ям.

Ви зможете нарізати цим ножем все що завгодно – від овочів до м’яса.

Деякі кухарі кажуть, що якщо вам доведеться обирати між ножем сантоку та кухарським вибір може бути не таким вже й простим та очевидним. Ця тема дійсно варта окремої статті у нашому блозі.

Проте тут ми зазанчимо, що сантоку має деякі ключові відмінності, які роблять його гідним доповненням до саме домашньої кухні. Тонке лезо дозволяє робити точні прорізи, а легкість та збалансованість роблять сантоку хорошим вибором для людей з маленькими руками.

Ті моделі ножів сантоку, що мають спеціальні «ямочки» (їх називають «повітряними кишенями») вздовж ріжучої кромки, мають певні додаткові переваги. Повітряні кишені зменшують тертя при різанні, що полегшує проходження леза крізь матеріал, робить різ більш контрольованим, та не дає нарізаним продуктам наліпати на клинок.

Напишите свой комментарий